Comunicate de presa
  • Trimite
  • Imprimare
  • Bookmark

Date 01/05/2013

Lafarge atinge cel mai inalt nivel al performantelor de mediu cu un nou filtru de ultima generatie la uzina Rezina

La 30 aprilie Lafarge a anuntat oficial punerea in functiune a unui nou filtru de ultima generatie in uzina sa de la Rezina. Aceasta investitie constituie un pas major in strategia Lafarge de a face ca uzina de ciment Rezina sa devina una din cele mai eficiente din punct de vedere industrial si de mediu, aducand-o la cel mai inalt nivel al performantelor de mediu in Europa.

Protectia mediului si conservarea resurselor naturale reprezinta componente cheie ale angajamentului Lafarge pentru dezvoltarea durabila. In linie cu acest angajament compania implementeaza in permanenta proiecte de modernizare si ajustare tehnologica a instalatiilor sale industriale din Rezina cu scopul imbunatatirii performantelor de mediu. Spre exemplu, in 2012 compania a investit peste 500 000 de euro in cateva proiecte:
   - instalarea unui nou sistem de desprafuire la silozurile de ciment
   - instalarea unui analizor de gaze la cosul principal
   - crearea spatiilor verzi in uzina si in jurul ei.


In aprilie 2013, Lafarge a demarat cel mai mare si cel mai important proiect de mediu - punerea in functiune a unui nou sistem de filtrare. Scopul acestui proiect a fost inlocuirea electro-filtrelor existente cu un filtru cu saci pentru a reduce semnificativ emisiile de parf la coşul principal si pentru a atinge astfel unul din nivelurile superioare din Europa din acest punct de vedere.

 

Noul filtru cuptor, in valoare de 6,6 milioane de euro si clasificat in topul primelor 5 filtre similare din Europa din punct de vedere al capacitatii, a fost instalat prin efortul a 200 de persoane, reprezentand 10 nationalitati diferite, in 2 milioane de ore lucrate intre septembrie 2012 si aprilie 2013. Pentru lucrarile de asamblare au fost utilizate echipamente din 6 tari: Danemarca, Grecia, Romania, SUA, Germania si India. Proiectul in cauza a reprezentat in sine un exemplu de lucru eficient iin echipa intre specialisti din Moldova, Romania, Austria, Franta si Danemarca. Iar cea mai importanta realizare este faptul, ca proiectul a fost finalizat cu "0" incidente datorita unui management eficient al riscurilor si respectarii procedurilor de securitate de catre toate echipele implicate.


Rezultatele funcţionarii noului filtru sunt deja vizibile - emisiile de praf la cosul principal au fost reduse de 10 ori. Astfel, noul sistem de filtrare constituie o imbunatatire vizibila pe partea de mediu atat pentru uzina, cat si pentru comunitatile invecinate.

 

"Aceasta investitie, care reprezinta aproximativ venitul uzinei pentru doi ani, este inca un pas intreprins de Lafarge pentru a demonstra, ca putem combina performanta industriala superioara cu grija pentru mediul ambiant. Ambitia noastra pentru uzina de ciment din Rezina este de a atinge cele mai inalte standarde industriale si de mediu, punand in aplicare cele mai bune practici recunoscute la nivel international. Iar programul nostru de valorizare a combustibililor alternativi si a deseurilor va juca un rol-cheie iin aceasta ambitie in viitorii ani." - a mentionat Louis de Sambucy, Director General al Lafarge Moldova.

 

 

 

  • Trimite
  • Imprimare
  • Bookmark

Media library

Aici puteti gasi ultimele noutati ale noastre, agenda evenimentelor planificate si o colectie de fotografii si video despre Lafarge Moldova.

LafargeHolcim. Cement, aggregates, Concrete.