Dezvoltare durabila
 • Trimite
 • Imprimare
 • Bookmark
Ambitiile Dezvoltarii Durabile

Resurse Alternative de Energie

Lafarge Ciment (Moldova) SA a lansat o noua activitate durabila

 

In 2011 Lafarge Ciment (Moldova) SA a lansat oficial activitatea de co-procesare a anvelopelor uzate ca parte a procesului de producere a cimentului. Aceasta va permite companiei sa recupereze anvelopele utilizate ca sursa de energie pentru a inlocui combustibilii fosili, cum ar fi carbunele, petrolul si gazele, reducand astfel impactul ecologic al activitatii. Activitatea data contribuie la strategia de dezvoltare durabila a Grupului, prin combinarea know-how-ului industrial cu performanta, crearea de valoare, protectia mediului si conservarea resurselor naturale si a energiei.

 

Producerea de ciment necesita materii prime, in principal calcar şi argila, care urmeaza sa fie incalzite pana la 1 500 ° C. Combustibilul, necesar pentru incalzirea cuptorului este, in general, un material ne-regenerabil si produce emisii de CO2. Cu toate acestea, prin intermediul know-how-ului industrial, Lafarge a dezvoltat solutii pentru a minimiza impactul activitatii sale asupra mediului, o parghie fiind utilizarea combustibililor alternativi cum ar fi anvelopele, care sunt clasificate ca fiind carbon-neutre. 

 

Toate activitatile de colectare a anvelopelor, de manipulare si co-procesare a lor, sunt conforme cu legislatia locala. Anvelopele sunt introduse in cuptor la temperatura de 2000 °C, unde energia inerenta este recuperata si utilizata ca energie termica pentru proces. Datorita eficientei procesului (demonstrate prin studii si masurari calificate), recuperarea de caldura este optimizata fara nici un impact asupra mediului.

 

Co-procesarea combustibililor alternativi are mai multe beneficii atat pentru Lafarge Ciment (Moldova) SA, cat si pentru diferiti participanti ai activitatii socio-economice din tara:

 • ofera o solutie sigura pentru deseuri si produse secundare ale intreprinderilor industriale si ale comunitatilor
 • micsoreaza spatiul destinat depozitarii deseurilor si reduce poluarea, cauzata de eliminarea  deseurilor
 • reduce emisiile de gaze cu efect de sera
 • economiseste resursele non-regenerabile de energie
 • permite un control asupra cresterii costurilor de energie.

 

Utilizarea anvelopelor la uzina de ciment din Rezina se face prin intermediul instalatiilor sale existente, si nu are nici un impact asupra mediului si a calitatii cimentului. Calitatea aerului este mentinuta si masurata prin intermediul unei monitorizari permanente, in timp ce emisiile (praf, SO2, NOx, etc) sunt masurate in mod regulat si raportate catre institutiile guvernamentale de supraveghere (Ministerul Mediului, Inspectoratul Ecologic de Stat, etc).

 

Lafarge a dezvoltat o experienta bogata in utilizarea combustibililor alternativi. Co-procesarea anvelopelor in industria cimentului a inceput acum 25 de ani. Astazi, uzine de ciment in mai mult de 40 tari dezvoltate si in curs de dezvoltare, in care Grupul este prezent, utilizeaza combustibili alternativi. Aceasta initiativa a fost recunoscuta de catre Comisia Europeana ca un bun exemplu de optimizare a managementului resurselor naturale (Comisia Europeana Bruxelles, 26.1.2011COM (2011) 21).

 

"Dezvoltarea pietelor locale prin mobilizarea resurselor si crearea oportunitatilor, la fel ca si prin promovarea spiritului de afacere responsabila au fost intotdeauna pe ordinea de zi a companiei Lafarge. Prin lansarea serviciilor de co-procesare noi oferim solutii pentru diferite provocari de mediu si deschidem oportunitati pentru dezvoltarea economica locala", a mentionat Louis De Sambucy, Director General al Lafarge Ciment (Moldova) SA.

 


 • Trimite
 • Imprimare
 • Bookmark

Constructii durabile

Parteneriatele Grupului

Provocarile constructiilor durabile preocupa toti actorii din sectorul dat. Lafarge lucreaza in strinsa colaborare cu asociatiile industriale, furnizorii de energie si arhitectii, pentru a identifica metodele de constructie care sunt cele mai curate si prietenoase pentru mediul inconjurator.

LafargeHolcim. Cement, aggregates, Concrete.