Totul despre ciment
  • Trimite
  • Imprimare
  • Bookmark
Ecologia industriala

Lafarge, un pioner in ecologia industriala

Ecologia industriala este angajamentul inovational folosit pentru prima data de catre Grupul Lafarge. Notiunea de ecologie industriala a fost definita de catre Robert Frosch si Nicolas Gallopoulos, ambii fiind manageri de cercetare la compania General Motors. 

 

Ecologia industriala propune crearea unei interdependente si sinergii intre diferite industrii in care produsele secundare ale unei industrii sunt incorporate in procesul de productie ale altei industrii.  

Sa devenim cit mai durabili este angajamentul Grupului Lafarge pentru toate activitatile sale

Prin fabricarea cimentului se consuma un numar mare de resurse naturale neregenerabile (minerale, combustibili fosili). In plus, aceasta productie este o sursa de emisii semnificative de CO2.

 

Ca raspuns la aceasta provocare de mediu, pe la mijlocul anilor '70 compania Lafarge a inceput sa abordeze calea de ecologie industriala. Aceasta abordare a fost inspirata de ciclurile de reactie,distrugere si reciclare care au loc in natura.

 

O regindire completa a proceselor industriale a relevat faptul ca deseurile de productie dintr-un sector pot servi drept materie prima pentru productie in alta industrie.

 

De ce cautam solutii pentru utilizarea deseurilor?

 

Grupul este constient de impactul activitatilor sale asupra mediului. Ca rezultat, Lafarge de la bunul inceput s-a gindit la modalitatile de reconciliere a imperativelor industriale cu conservarea ecosistemelor.


Valoarea adaugata deseurilor prin folosirea lor drept combustibil alternativ sau materie prima, face posibila urmatoarele:

 

- Limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera prin reducerea utilizarii de: materii prime naturale neregenerabile si a combustibililor fosili (petrol, carbune, etc);


- Diversificarea resurselor energetice si reducerea costurilor pentru energie prin limitarea dependentei de pe piata pentru combustibilii traditionali;


- Serviciu pentru comunitate prin reciclarea deseurilor, care altfel ar fi trebuit sa fie prelucrate si eliminate.


Practicile de ecologie industriala sunt, prin urmare, benefice atit pentru comunitate si mediu cit si pentru economie. 

Recycling industrial waste

Ecologia industriala

Clincher

Clincherul este o componenta principala a cimentului. Aceste granul intarite sunt pregatite prin arderea unui amestec format din calcar (aproximativ 80%) si argila (20%). Cimentul este facut dintr-un praf-sol de clincher - in unele cazuri fiind amestecat cu aditivi speciali.

Deseuri industriale

Cenusa zburatoare se formeaza din arderea carbunelui in centralele termice si poate fi folosit ca un aditiv liant de ciment. Aceasta cenusa, capturata de filtre speciale pe conducte este compusa din dioxid de siliciu, alumina, fier si calciu. Cenusa poate fi folosita ca o inlocuire partiala a clincherului, ceea ce duce la o reducere a emisiilor de CO2.

Producerea Cimentului si CO2

Producerea cimentului reprezinta doar 5% din emisiile de CO2 (dioxid de carbon) la nivel global. 

Industria de ciment este un producator natural de CO2:

 

• 60% din emisii apar ca urmare a transformarii materiilor prime la temperaturi ridicate ("decarbonatare" de calcar);
• 40% din emisii apar in urma procesului de ardere necesara pentru incalzirea cuptoarelor pentru ciment pina la temperatura necesara de 1500 C. 

  • Trimite
  • Imprimare
  • Bookmark

Combaterea schimbarilor climatice

Alternate text:

Dezvoltarea durabila

Procesul de fabricare a cimentului genereaza emisii de CO2 (alti factori care contribuie la emisiile de CO2 sunt generarea de electricitate, transporturile, cladirile ...).

 

Lafarge a fost prima companie de materiale de constructii care s-a angajat sa isi reduca emisiile de CO2, inca din 2000, in cadrul parteneriatului sau cu World Wildlife Fund (WWF).

LafargeHolcim. Cement, aggregates, Concrete.